Obezita je vážný problém 21. století

Obezitou trpí více než 2 miliardy lidí po celém světě. Každý druhý dospělý a každé páté dítě trpí nadváhou nebo obezitou a vyhlídky do budoucna nevypadají růžově.

S obezitou je spojeno více než 30 různých onemocnění. Mezi nejzávažnější patří diabetes 2. typu, srdečně-cévní onemocnění a některé druhy rakoviny. Léčba obezity a s ní pojících se onemocnění, proplácení nemocenských plateb nebo invalidity stojí evropské vlády 70 miliard euro ročně.

Lidé s obezitou trpí nízkým sebevědomím, v médiích jsou prezentováni převážně jako lenoši a nenapravitelní pojídači fast foodů a laskomin bez schopnosti se ovládat. Čím dál častěji narážejí na váhovou diskriminaci, například při pracovních pohovorech.

Hrozí vážný kolaps

Jak bude vypadat zdraví obyvatel, když je dnes každý druhý dospělý ohrožen vznikem metabolického onemocnění? Budou lidé v produktivním věku více nemocní než zdraví? Hrozí kolaps ve zdravotnictví?

Obezita přestala být estetickým problémem hrstky jedinců, ale stal se z ní vážný socioekonomický problém. Tématice se věnuje řada odborníků z různých oborů. Jsou mezi nimi lékaři, obezitologové, farmaceuti, vědečtí pracovníci, nutriční terapeuti, potravinářští technologové, psychologové, pedagogové, také ekonomové, politici a další.

Světový den obezity není oslava, ale vztyčený prst

Jak je problém vážný, upozorňují významné světové organizace věnující se tématice obezity, které se pro letošní rok poprvé spojily a Světový den obezity vyhlásily v jeden den, a to ve středu 4. 3. 2020.

Po celém světě se budou konat akce pro odborníky, pacienty i širokou veřejnost. Apel míří i k politikům, kteří se zavázali do roku 2025 zastavit nárůst obezity. Politická jednání proběhnou 4. 3. 2020 v Bruselu.  

Světový den obezity v ČR: Analýzy těla, pohyb a přednášky

U nás se problematice léčby a prevence obezity a nadváhy již 30 let věnují odborníci ze společnosti Stop obezitě (STOB) a pacientská organizace STOBklub. Pomáhají lidem se změnou životního stylu bez předražených doplňků a omezujících jídelníčků. Odborníci nabídnou veřejnosti v týdnu od 2. do 6. 3. tři akce.

  1. Analýza složení těla na bioimpedančních přístrojích s krátkou konzultací ZDARMA

Pánové mají mít 10 – 20 % tuku v těle, dámy 20 – 30 %. S rostoucím procentem tukové tkáně stoupá i riziko vzniku řady onemocnění. Jak jste na tom právě vy? Zjistěte složení svého těla a využijte krátké konzultace u odborníků společnosti STOB. Odnesete si nejen výsledky analýzy složení těla, ale i první úkol, na kterém začnete pracovat, a edukační materiál.  Seznam zapojených odborníků najdete zde: https://www.stob.cz/cs/svetovy-den-obezity-2020

4. 3. 2020 Lekce nordic walking v Ústí nad Orlicí, Tvardkova 1191, suterén budovy vlevo
  • Pohybové aktivity ZDARMA

Dlouhé sezení a nedostatek pohybu je dnes bohužel běžný. Denně máme ujít alespoň 8000 kroků a/nebo se 30 minut intenzivněji hýbat. Odborníci STOBu a instruktoři sítě Nordic Walking Point pro vás připravili i různé pohybové aktivity. Nabídka zde: https://www.stob.cz/cs/svetovy-den-obezity-2020

  • Workshopy a přednášky v Praze, Brně a dalších městech

Přijďte si poslechnout přednášku, diskutovat a sdílet své zkušenosti na téma JAK ZDRAVĚ ZHUBNOUT nebo se naučte vychutnávat každé sousto pomocí techniky mindful eating (všímavé jedení). I tyto akce jsou ZDARMA, pražské workshopy za symbolický poplatek. Seznam všech přednášek a workshopů a místa konání najdete zde: https://www.stob.cz/cs/svetovy-den-obezity-2020

O společnosti STOB /Stop obezitě/

30 let učíme český národ hubnout zdravě, s rozumem a natrvalo. Máme propracovanou metodiku, jež se opírá o psychologický směr kognitivně behaviorální terapii. Metodika není zaměřena pouze na edukaci v oblasti výživy a pohybu, ale také se věnujeme psychickým a emočním potřebám hubnoucích. Účinnost metodiky je celosvětově uznávána jako jedna z nejefektivnějších pro redukci i udržení si nové tělesné hmotnosti. Našim cílem je, abyste svůj život prožili naplno.

Společnost STOB si dlouhodobě udržuje profesionální a odbornou úroveň. Mezi spolupracujícími odborníky je řada lékařů, obezitologů, diabetologů, psychologů, chemických inženýrů, nutričních terapeutů i poradců, vysokoškolských pedagogů a vědeckých pracovníků, fyzioterapeutů aj. Své aktivity a výsledky prezentuje na národních i mezinárodních konferencích věnujících se problematice obezity a životnímu stylu.

Největší podíl pracovní energie ale směřuje k široké veřejnosti, kterou svými aktivitami podporuje 365 dní v roce.